(voorafgaand) Plaatsbezoek

Als er een offerte wordt gevraagd of wanneer de opdracht niet eenduidig is, kom ik graag eerst ter plaatse. Op deze manier kan ik inschatten wat de bedoeling van de meting is en krijg ik overzicht van de locatie. Hierdoor kan ook bepaald worden wat er juist gemeten moet worden en hoeveel werk dit zal inhouden.

Wanneer de opdracht zeer eenduidig en gedetailleerd omschreven is, is een voorgaand plaatsbezoek niet nodig. Als de locatie mij reeds bekend is, is dit ook niet altijd nodig.

 

Meetmethode

Afhankelijk van de grootte van het project wordt er een afweging gemaakt van de meetmethode:

  • voor kleine tot middelgrote projecten wordt er gebruik gemaakt van een totaalstation (theodoliet) met GNSS (sateliet) systeem.
  • voor grote  of gedetailleerde opmetingen van gebouwen, wordt er gebruik gemaakt van een laserscanner.
  • voor grote (weinig begroeide) terreinen wordt er gebruikt gemaakt van een drone.

Meting

Bij de meting kom ik met het toestel ter plaatse voor een bepaalde tijdsduur. Tijdens de meting is het niet noodzakelijk dat de de opdrachtgever aanwezig is.  Het is wel belangrijk dat ik toegang heb tot alle locaties die dienen opgemeten te worden. Op het terrein worden referentiepunten gemarkeerd voor het opstellen van de toestellen, vaak zijn dit kleine nagels die in de grond worden geklopt of stickers die op de grond geplakt worden. Er wordt hierbij altijd rekening gehouden met de materialen zodat er geen schade wordt aangericht.

Tijdens de meting kunnen er nog geen definitieve uitspraken getrokken worden over eigendomsgrenzen, volumes, oppervlaktes... Dit kan pas na de verwerkingen van de opmeting.

Verwerking

Na de meting ter plaatse wordt de opmeting verwerkt (tekensoftware: Pythagoras) op de computer.  Een 2D plan wordt opgemaakt en aangekleed. Ik doe opzoekingen naar andere opmetingsplannen om zo tot een sterke grensbepaling te komen. Vereenvolgens worden de grenzen van het perceel vastgelegd en de oppervlakte(s) berekend. Alles wordt digitaal verwerkt zodat architecten, ingenieurs en andere landmeters meteen kunnen voortwerken met de opmeting. 

Aflevering

Het plan kan worden afgeleverd in PDF-formaat, DWG-formaat en op papier. Via e-mail wordt het plan in digitaal formaat doorgestuurd.

21 1003 A AFBAKENINGSPLAN BRUGGE 25 E AFD Sectie B Nrs 448 H 448 E 2
PDF – 3,7 MB 528 downloads

Uitzetwerk

Na de opmeting kunnen eigendomspalen of andere zaken op het terrein gematerialiseerd worden.